luni, 12 ianuarie 2009

Facerea, Capitolul 31


1.A auzit însă Iacov vorbele feciorilor lui Laban, care ziceau: "Iacov a luat toate câte avea tatăl nostru şi din ale tatălui nostru şi-a făcut toată bogăţia aceasta". 

Cu stickul magic, parca, ala vargat. Primul genetician etc...

2.Şi căutând Iacov la faţa lui Laban, iată nu mai era faţă de el ca mai înainte. 

Before magic stick : "Mama ce fraier si asta, a lucrat pentru mine 14 ani pe degeaba si i-am dat si cele 2 fiice naspete, asa fraieri mai rar... O mandreata de baiat!"
After magic stick: "Daca m-am lacomit, nu puteam sa-l las pe asta in pace dupa 7 ani, acu dupa ce a gasit batzu magic, treaba-i naspa, sau poate e binecuvantat (whatever the fuck that means)

3.Atunci Domnul a zis către Iacov: "Întoarce-te în ţara părinţilor tăi, în patria ta, şi Eu voi fi cu tine!" 

Pai logic, ca oricum de aici ai luat tot, si se cam nasoleste treaba. Mai bine te cari. "Eu... o sa fiu cu tine, adica ma uit la tine de pe un nor, cu Thor la o bere. Of, al naibii Thor asta, din cauza lui m-am pricopsit eu cu poporu asta nespalat. Tre sa gasesc eu alti fraieri carora sa le zic ca n-au voie alcool... poate arabii, vedem..." dixit god imbibat de alcool.

4.Trimiţând, deci, Iacov a chemat pe Rahila şi pe Lia la câmp, unde erau turmele, 
5.Şi le-a zis: "Văd eu că faţa tatălui vostru nu mai e faţă de mine, ca mai înainte; dar Dumnezeul tatălui meu este cu mine. 
6.Voi înşivă ştiţi că am slujit pe tatăl vostru cu toată inima; 
7.Iar tatăl vostru m-a înşelat şi de zeci de ori mi-a schimbat simbria, Dumnezeu însă nu i-a îngăduit să-mi facă rău. 

Da cum se cheama atunci cand un zeu te lasa sa fii inselat, sa te casatoresti cu doua naspete, sa fii violat in fiecare noapte de doua naspete? Rau, cumva? In fine, poate sunt eu prea carcotas, dar nici a bine nu miroase. Dumnezeu e mare! Cred ca a obosit dupa univers and shit, si acu doar zice la boschetari ce sa faca...

8.Când zicea el: Cele pestriţe să fie simbria ta, toate oile fătau miei pestriţi; iar când zicea el: Cele negre să-ţi fie de simbrie, atunci toate oile fătau miei negri. 

Batul magic...

9.Şi aşa a luat Dumnezeu toate vitele de la tatăl vostru şi mi le-a dat mie. 

Aici da vina pe D, batul n-a avut nici un efect aparent... Io cred ca batul ala era putin iradiat, altfel nu-mi explic... Doar daca nu citim povestea unui cioban obosit care visa la cai verzi pe pereti, sau in cazul nostru la un bat verde cu dungi albe...

10.Iată o dată, pe vremea când intrau în călduri oile, mi-am ridicat ochii şi am văzut în vis; şi iată că ţapii şi berbecii, care săreau pe capre şi pe oi, erau albi, vărgaţi şi bălţaţi. 

OH YEAH, The good stuff! Nu ti-e pofta ma Iacove? Du-te si tu la neveste!

11.Iar îngerul Domnului mi-a zis în vis: "Iacove!" Şi eu am răspuns: "Ce este?" 

"WTF man, dormeam si eu bine aici, piss off!!!"

12.Zis-a el: "Ridică-ţi ochii şi priveşte: toţi ţapii şi berbecii, care sar pe capre şi pe oi, sunt vărgaţi, pestriţi şi bălţaţi, căci am văzut toate câte ţi-a făcut Laban. 
13.Eu sunt Dumnezeul, Cel ce ţi S-a arătat în Betel, unde Mi-ai turnat untdelemn pe stâlp şi unde Mi-ai făcut făgăduinţă. Scoală deci acum, ieşi din pământul acesta şi mergi în pământul tău de naştere şi Eu voi fi cu tine". 

Aici cred ca autorul era putin turmentat: Ori vorbeste Ingerul Domnului, ori domnul. Apoi care e legatura intre oile in calduri, berbecii vargati si fagaduinta lui D? Cred ca era putin turmentat D, si a venit cu Thor sa faca putin misto de fraier...

14.Atunci Lia şi Rahila i-au răspuns şi au zis: "Mai avem noi oare parte şi moştenire în casa tatălui nostru? 
15.Oare n-am fost noi socotite de el ca nişte străine, fiindcă el ne-a vândut şi a mâncat banii noştri? 
16.De aceea, toată averea pe care Dumnezeu a luat-o de la tatăl nostru este a noastră şi a copiilor noştri. Fă dar acum toate câte ţi-a zis Domnul!" 

Cum adica le-a vandut?? Cui le-a vandut? Ce bani? Aveau proprietati? Ce proprietati? Imi place de Iacov asta, in loc sa asculte ce zice ditamai zeitatea (cel putin asa ne este prezentata) se duce sa se consulte cu nevesetele... He is so whipped!!!

17.Atunci s-a sculat Iacov şi a urcat copiii şi femeile sale pe cămile, 
18.A strâns toate turmele sale şi toată bogăţia sa, pe care o agonisise în Mesopotamia, şi toate ale sale, ca să meargă la Isaac, tatăl său, în ţara Canaanului. 
19.Iar Laban, ducându-se să-şi tundă oile, Rahila a furat idolii tatălui său. 

Ce idoli? Exista si alti Dumnezei? Poate de aici si zicala "Dumnezaii matii!!!" Sau poate vroia sa se pregateasca de puit si avea nevoie sa se roage si la alti dumnezei ca asta nu prea o mai baga in seama...

20.Deci Iacov a înşelat pe Laban Arameul, căci nu l-a vestit că pleacă, 

Pai parca Laban era cel inselat acu el inseala? Ori D dicteaza foarte foarte repede si mai inventeaza astia, ori autorul era turmentat... Acum, daca Iacov l-a inselat pe Laban, fiind povatuit de D, inseamna ca D este de acord cu inselaciunile? Hmmm....

21.Ci a fugit cu toate câte avea şi, trecând Eufratul, s-a îndreptat spre Muntele Galaadului. 
22.Iar a treia zi i s-a dat de ştire lui Laban Arameul, că Iacov a fugit. 

Asta debia dupa trei zile s-a prins ca nu mai avea, fete, nepoti, ginere + cam 3/4 din turma? Hmmmm, poate nu era chiar asa de smecher cum se credea.

23.Atunci, luând Laban cu sine pe feciorii şi pe rudele sale, a alergat după el cale de şapte zile şi l-a ajuns la Muntele Galaadului. 

A sprintat putin, o mica cursa cu obstacole, Il si va pe asta cu toate rudele lui, plozi, femei, babe mosi, imbracati in sandale si haine lungi fugind si impiedicandu-se prin desert...

24.Dar Dumnezeu a venit la Laban Arameul noaptea în vis şi i-a zis: "Fereşte-te, nu cumva să vorbeşti lui Iacov nici de bine, nici de rău".

Mai frate ce amenintare. Ce-ai esti cu nervii? Sa vina la tine unu sa-ti zica, ai grija sa nu ma vorbesti nici de bine, nici de rau si in vis pe deasupra? Sa fim seriosi... Astia inca mai credeau in vise, ce naiba, cat de inapoiati erau...

25.Şi a ajuns Laban pe Iacov. Iacov însă îşi aşezase cortul său pe munte; şi tot pe Muntele Galaad şi l-a aşezat şi Laban cu rudele sale. 

Asa, si? Care-i rolul cuvantului "insa" aici? Ma asteptam sa zica ca asta are o gramada de arcasi pe munte care o sa traga un roi de sageti catre Laban. 

26.Atunci a zis Laban către Iacov: "Ce ai făcut? Pentru ce mi-ai furat inima şi mi-ai luat fetele, ca şi cum le-ai fi robit cu sabia? 

I-a luat fetele? Cum adica? Pai nu erau casatoriti? WTF!

27.Pentru ce ai fugit pe ascuns şi m-ai înşelat, în loc să mă înştiinţezi pe mine, care ţi-aş fi dat drumul cu veselie şi cu cântări din timpane şi din harfă? 

Aha... cred ca il mai prostea sa mai stea vreo 10 ani. Tura asta cred ca-i dadea un fiu.

28.Ba nu mi-ai îngăduit nici măcar să-mi sărut nepoţii şi fetele mele. Te-ai purtat, aşadar, ca un om fără de minte. 

Asta era raspunsul, de asta au plecat rapid, va dati seama cat timp dura sa pupe asta toata droaia aia de plozi?

29.Şi acum mâna mea cea puternică ar putea să-ţi facă rău. Dar Dumnezeul tatălui tău mi-a vorbit ieri şi mi-a zis: "Fereşte-te, nu cumva să vorbeşti lui Iacov nici de bine, nici de rău!" 

Va las sa ghiciti din ce motiv LABAN avea doar o mana foarte PUTERNICA. LABAN 4EVER:

30.Să zicem că ai plecat, pentru că cu mare aprindere doreai casa tatălui tău. Dar atunci de ce mi-ai furat dumnezeii mei?" 

Aha, am zis eu ca erau mai multi Dumnezei. D nu parea prea suparat acum. Daca nu chiar deloc.

31.Atunci răspunzând Iacov, a zis către Laban: "M-am temut, căci ziceam: Nu cumva să-ţi iei fetele de la mine şi toate ale mele. 

Saracul, a ajuns sa le iubeasca...

32.Dar la cine vei găsi idolii tăi, acela nu va mai trăi. Caută de faţă cu rudele noastre şi ia tot ce vei găsi al tău la mine!" Iacov însă nu ştia că Rahila, femeia sa, îi furase. 

UUU, INTRIGUS TELENOVELICUS!!!

33.A intrat atunci Laban în cortul lui Iacov, şi în cortul Liei, şi în cortul celor două roabe, şi a căutat şi n-a găsit nimic; apoi, ieşind din cortul Liei, a intrat şi în cortul Rahilei. 
34.Rahila însă luase idolii şi-i pusese sub samarul cămilei şi şedea deasupra lor; şi a scotocit Laban prin tot cortul Rahilei şi n-a găsit nimic. 
35.Iar ea a zis către tatăl său: "Să nu se mânie domnul meu că nu mă pot scula înaintea ta, pentru că tocmai acum am necazul obişnuit al femeilor". Şi mai scotocind Laban prin tot cortul, n-a găsit idolii. 

Mancase fasole?

36.Atunci s-a mâniat Iacov şi s-a plâns împotriva lui Laban. Şi  începând a grăi, Iacov a zis lui Laban: "Care-i vina mea şi care-i păcatul meu, de te înverşunezi împotriva mea? 
37.Dacă ai răscolit toate lucrurile din casa mea, găsit-ai, oare, ceva din ale casei tale? Arată aici înaintea rudeniilor tale şi înaintea rudeniilor mele, ca să ne judece ele pe amândoi! 
38.Iată, douăzeci de ani am stat la tine: oile tale şi caprele tale n-au lepădat; berbecii oilor tale nu ţi i-am mâncat, 

20 de AAANIII??? Mama frate, cred ca avea o armata de plozi pana acu.

39.Vite sfâşiate de fiare nu ţi-am adus: acestea au fost paguba mea. Din mâna mea ai cerut ceea ce se furase în timpul zilei şi în vremea nopţii. 
40.Ziua eram mistuit de căldură, iar noaptea de frig şi somnul nu se lipea de ochii mei. 

In conditiile astea, ma mir ca nu a vazut THE VIRGIN BIRTH.

41.Aşa mi-au fost cei douăzeci de ani în casa ta. ţi-am slujit paisprezece ani pentru cele două fete ale tale şi şase ani pentru vitele tale, iar tu de zeci de ori mi-ai schimbat simbria. 

OF, de mi-ar marii si mie astia salariul de 10 ori, ar fi ideal.

42.De n-ar fi fost cu mine Dumnezeul tatălui meu, Dumnezeul lui Avraam şi frica de Isaac, tu acum m-ai fi alungat cu nimic. Necazul meu şi munca mâinilor mele le-a văzut Dumnezeu şi de aceea a mijlocit ieri pentru mine". 

All hail gizas!

43.Răspuns-a Laban şi a zis către Iacov: "Aceste fete sunt fetele mele, aceşti copii sunt copiii mei, aceste vite sunt vitele mele, şi toate câte le vezi sunt ale mele şi ale fetelor mele. Cum dar aş fi putut eu să fac astăzi ceva împotriva lor, sau împotriva copiilor, pe care i-au născut ele? 
44.Haidem dar acum să facem amândoi, eu şi tu, legământ, care să fie mărturie între mine şi tine!" Iar Iacov i-a zis: "Iată, nu e nimeni cu noi; dar să ştii că Dumnezeu este martor între mine şi tine". 

Alt legamant? M-au inebunit astia. D n-avea alta treaba decat sa le fie la astia martor?

45.Şi a luat Iacov o piatră şi a pus-o stâlp. 

Stalp dintr-o piatra. Probabil l-a ajutat LABAN cu MANA lui cea puternica, ca asta la cati plozi a facut, cred ca era cam slab dezvoltat.

46.Apoi a zis Iacov către fraţii săi: "Adunaţi pietre!" Şi au adunat pietre şi au făcut o movilă; şi au mâncat şi au băut acolo pe movilă. Apoi a zis Laban către dânsul: "Movila aceasta este astăzi mărturie între mine şi între tine". 

Care frati? N-avea frati mai devreme, acu are frati? O movila drept marturie? Slab. Mi-am adus aminte de o faza dintr-un film: Un tip ca ii imprumutase altuia niste bani. Asta era cam rau platnic, tot timpul se facea ca uitase de imprumut. Asa ca primul si-a scos organul si i l-a aratat. "Na! Asa n-o sa mai uiti!"

47.Şi Laban a numit-o în limba sa: Iegar-Sahaduta, adică movila mărturiei, iar Iacov i-a dat acelaşi nume, însă pe limba sa şi i-a zis: Galaad. 

Pai Galaad era deja, ce fel l-au numit? Astia se intelegeau in limbi diferite? Nu erau asa de prosti cum pareau.

48.Apoi Laban a zis iarăşi către Iacov: "Iată, movila aceasta şi semnul ce am pus astăzi sunt mărturia legământului dintre mine şi tine". De aceea i s-a pus şi numele Galaad, adică movila mărturiei. 
49.Ba s-a mai numit ea şi Miţpa, adică veghere, pentru că Laban a zis: "Să vegheze Domnul asupra mea şi asupra ta, după ce ne vom despărţi unul de altul. 

Miţpa, iar incep numele...

50.De te vei purta rău cu fetele mele, sau de-ţi vei mai lua şi alte femei, afară de fetele mele, nu mai e vorba de un om, care să vadă, ci ia aminte că între mine şi între tine e martor Dumnezeu!" 

Sclavele nu se pun probabil. Dinalea poti sa ai cate vrei. Ca doar nu-s oameni si D e de acord oricum.

51.Şi iarăşi a zis Laban către Iacov: "Iată movila aceasta şi stâlpul, pe care l-am pus între amândoi, este mărturie între mine şi tine. 
52.Că nici eu nu voi trece spre tine şi nici tu nu vei trece spre mine, de la această movilă, cu gând rău. 
53.Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Nahor, Dumnezeul părinţilor lor să fie judecător între noi!" Iar Iacov a jurat pe Acela, de Care se temea Isaac, tatăl său. 

Da, D avea 2 adepti, care se temeau de el. Laban in schimb avea 2 zei care stateau intre fundul camilei si un mare tampon de vata.

54.Apoi a junghiat Iacov ardere de tot pe munte şi a chemat pe rudele sale să mănânce pâine. Şi au mâncat pâine şi s-au veselit în munte. 

Deci asta a mancat carne iar la fraieri le-a dat paine si mai erau si fericiti. Oare ce mancau de obicei.

55.Iar a doua zi s-a sculat Laban dis-de-dimineaţă şi a sărutat pe nepoţii săi şi pe fetele sale şi i-a binecuvântat. Apoi Laban a pornit să se întoarcă la locul său.

Probabil spre a doua zi dimineata la cati plozi avea.

Niciun comentariu: