marți, 24 februarie 2009

Facerea, Capitolul 35

1. Atunci a zis Dumnezeu lui Iacov: "Scoală şi du-te la Betel şi locuieşte acolo; fă acolo jertfelnic Dumnezeului Celui ce ţi S-a arătat, când fugeai tu de la faţa lui Isav, fratele tău!"

Observ ca astia doar fug de colo colo, mai fura niste vite/femei (nu-s misogin din contra, doar incerc sa subliniez modul in care sunt tratate femeile in aceasta minunata opera de arta), mai taie o puta, un mic genocid. Si, desigur, ocazional, sunt trimisi de D sa mai faca un jertfelnic. Nici o inovatie tehnologica, o carte ceva... (In afara de batul vargat)

2. Iar Iacov a zis casei sale şi tuturor celor ce erau cu dânsul: "Lepădaţi dumnezeii cei străini, care se află la voi, curăţiţi-vă şi vă primeniţi hainele voastre.

Alti dumnezei? Imposibil, oare cum au ajuns la concluzia ca erau mai multi, doar a fost unul singur FOREVER and EVER. Si cum sa-i lepezi, nu se supara?
Observam de asemenea ca, ocazional, se mai si spalau. Cel putin la fiecare jertfelnic si lepadare de dumnezei.

3. Să ne sculăm şi să mergem la Betel, că acolo am să fac jertfelnic lui Dumnezeu, Celui ce m-a auzit în ziua necazului meu şi Care a fost cu mine şi m-a păzit în călătoria în care am umblat!"

Inca o data sunt uimit de cata treaba are D. Dupa facerea universului (ca pe un gaz scapat rebel) care a durat doar 6 zile, sta cu ANII dupa fundul unor ciobani ucigasi, violatori, analfabeti si misogini. Si-i AJUTA.

4. Iar ei au dat lui Iacov toţi dumnezeii cei străini, care erau în mâinile lor, şi cerceii ce-i aveau în urechile lor; şi Iacov i-a îngropat sub stejarul de lângă Sichem şi i-a lăsat necunoscuţi până în ziua de astăzi.

Ei... Nu erau chiar atat de necunoscuti. Pentru cei interesati, o mica lista cu cateva zeci de mii:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_deities

5. Astfel au plecat ei de la Sichem; şi frica lui Dumnezeu era peste oraşele dimprejur şi n-au urmărit pe fiii lui Iacov.

Frica, frica si iar frica. De asta teroristii sunt profund religiosi, D e unul de-al lor. Foloseste FRICA. Frica de Dumnezeu, Frica de moarte, Frica de intuneric. Frica e baza.

6. Sosind Iacov cu toţi oamenii cei ce erau cu el la Luz, adică la Betel, în ţara Canaanului,
7. A zidit acolo un jertfelnic şi a numit locul acela El-Bet-El, pentru că acolo i Se arătase Dumnezeu, când fugea el de Isav, fratele său.

Am putea spune ca acesti oamenii erau renumiti pentru capacitatea lor de a ridica CORTURI si a construi JERTFELNICE (practic niste pietre puse una peste cealalta). Nici nu-mi imaginez cum ar fi putut rezista egiptenii in fata lor.

8. Atunci a murit Debora, doica Rebecăi, şi a fost îngropată mai jos de Betel, sub un stejar, pe care Iacov l-a numit "Stejarul Plângerii".

Acum da nume si la copaci. Da, sunt foarte buni la dat nume pe care nimeni nu le foloseste. Eu tot cred ca cel care a scris carticica e un ciobanas putin atins de probleme mentale.

9. Aici, în Luz, Se mai arătă Dumnezeu lui Iacov, după întoarcerea lui din Mesopotamia, şi îl binecuvântă Dumnezeu,

Iar s-a aratat? Parca daca ti se arata crapai sau ceva de genul. Anyway, o fi fost really chosen tipul.

10. Şi-i zise: "De acum nu te vei mai chema Iacov, ci Israel va fi numele tău". Şi-i puse numele Israel.

IAAAR??? Se pare ca sufera de senilitate D sau iarasi e turmentat. Poate chiar amandoua. Observ ca nici el, nici Iacov nu folosesc acest nume. Ar putea fi vorba si despre un vis recurent pe care il are Iacov. Posibil sa fi sarit si discul, totusi, un zeu nu trebuie sa faca aparitii in persoana, face o inregistrare si trimite un e-mail (in cazul nostru un vis).

11. Apoi Dumnezeu îi mai zise: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic! Sporeşte şi te înmulţeşte! Popoare şi mulţime de neamuri se vor naşte din tine şi regi vor răsări din coapsele tale.
12. Ţara, pe care am dat-o lui Avraam şi lui Isaac, o voi da ţie; iar după tine, voi da pământul acesta urmaşilor tăi".

Aceeasi placa? Is culmea astia. Pai stai putin daca ii ia tara lui Avraam si Isaac (tot n-am inteles care tara ca tot ciobani nomazi erau) atunci inseamna ca isi incalca legamantul, nu?

13. Apoi S-a înălţat Dumnezeu de la el, din locul în care îi grăise.

OO! The holly ELEVATOR. High tech shit. Sau The Holly Crane. Anyway... Interesant este ca D se face mic si se duce aproape de cel cu care vorbeste. Inca n-a inventat telepatia sau a inventat-o dar n-a prins super oferta de la VODAFONE si asteapta sa-l sune Thor pentru credite.

14. Şi a aşezat Iacov un stâlp pe locul unde-i grăise Dumnezeu, un stâlp de piatră, şi a săvârşit turnare peste el şi a turnat peste el untdelemn.

Un stalp aici, un morman de pietre acolo, dincolo o doica moarta. The usual high tech shit. Observ ca mai intai a "savarsit" turnare si debia apoi a turnat undelemn. Oare ce o fi savarsit peste stalp prima data?

15. Şi a pus Iacov locului unde-i grăise Dumnezeu, numele Betel.

Iar? Parca l-a mai numit o data. Probabil nevasta ciobanului a "facut putina ordine" in pieile pe care scria si a trebuit s-o ia de la capat. Asta sau le-a folosit sa inveleasca borcane de zacusca.

16. După aceea au plecat din Betel. Şi şi-a întins cortul său dincolo de turnul Gader. Dar când se apropiase de Havrata, înainte de a intra în Efrata, Rahila a născut şi naşterea aceasta a fost iar tare grea.

Erau niste aventurieri, the open road, corturi, camping etc. Observati modul in care autorul ne tine mereu in priza prin trecerea de la plecare la nastere. E ceva transcedental si mistic pizza.

17. Şi pe când se chinuia Rahila în durerile naşterii, moaşa i-a zis: "Nu te teme, că şi acesta va fi băiat!"

Erau un fel de clarvazatoare moasa. Stia sexul copilului.
Intrebare: Daca voia idiotilor astora s-ar fi facut si ar fi nascut numai baieti ce s-ar fi intamplat? Probabil leii ierbivori ar fi jucat leapsa in continuare cu antilopele saltarete nestingheriti de Animal Planet.

18. Iar când Rahila îşi dădea sufletul, căci a murit, a pus copilului numele Ben-Oni, adică fiul durerii mele, iar tatăl lui l-a numit Veniamin.

"Cand Rahila isi dadea sufletul, caci a murit". Tragic. Totusi din cate intelegem nu e mare scofala ca a murit, totusi a nascut un baiat, lucru foarte important. A se observa cum tatal pretuieste foarte mult ultimul act facut de sotia(? nu mai stiu, sclava/sotie same shit) redenumind copilul. Probabil el si D sufereau de "compulsory renaming".

19. Iar dacă a murit, Rahila a fost îngropată lângă calea ce duce la Efrata, adică la Betleem;

Interesant este faptul ca isi ingropau oamenii peste tot prin "lume" neavand si ei macar un cimitir al lor, ba in grote, ba sub stejari etc.

20. Iacov a ridicat un stâlp de piatră pe mormântul ei şi acest stâlp, de pe mormântul Rahilei, este până în ziua de astăzi.

Muama ce monument! Ridicat-au un stalp, m-au luat prin surprindere. Aparent acest stalp a fost culmea arhitecturii "stalpilor" iar modul lui de construire s-a pierdut in negura timpului. STAAALPUUUUL!!! Intrebarea se pune la care zi de "astazi" se refera.

21. Apoi plecând Iacov de aici şi-a întins cortul dincolo de turnul Migdal-Eder. Iar pe vremea când locuia Israel în ţara aceasta, a intrat Ruben şi a dormit cu Bilha, ţiitoarea tatălui său Iacov, şi a auzit Israel şi i s-a părut aceasta un rău.

Sunt confuz, de ce i se adreseaza lui Iacov cu doua nume in acelasi context? Este oare vorba de alta persoana? Anyway, on to more pressing matters:
1. Iacov/Israel avea tiitoare/amanta.
2. Fiul lui a facut sex(dormit) cu amanta.
3. Lui Iacov doar i s-a "parut" a fi un rau.
4. Aparent s-a trecut cu vederea datorita aparitiei unui nou FIU, cum vom vedea mai incolo
5. Acest fiu nu este al lui Ruben ci, paradoxal, al lui ta-su.
Q.E.D

22. Fiii lui Iacov au fost doisprezece şi anume:
23. Fiii Liei: Ruben, întâi-născutul lui Iacov; după el veneau: Simeon, Levi, Iuda, Isahar şi Zabulon.
24. Fiii Rahilei: Iosif şi Veniamin.
25. Fiii slujnicei Rahilei, Bilha: Dan şi Neftali.
26. Şi fiii Zilpei, roaba Liei: Gad şi Aşer. Aceştia sunt fiii lui Iacov, care i s-au născut în Mesopotamia.

Foarte interesant...

27. Apoi a sosit Iacov la Isaac, tatăl său, căci acesta trăia încă la Mamvri, în Chiriat-Arba, adică la Hebron în pământul Canaanului, unde locuiseră vremelnic Avraam şi Isaac.
28. Iar zilele, pe care le-a trăit Isaac, au fost o sută optzeci de ani.

180????? WTF. Astia nu cred ca apucau 40 pe vremea aia. Ce inseamna sa fii cioban si sa ai prea mult timp liber.

29. Slăbind apoi, Isaac a murit şi a trecut la părinţii săi, fiind bătrân şi încărcat de zile, şi l-au îngropat feciorii lui, Isav şi Iacov.

Probabil au mai construit si-un stalp dupa. Poate chiar doi, unul mai inalt decat altul. Si un jerfelnic, desigur.

Niciun comentariu: