joi, 4 septembrie 2008

Facerea, Capitolul 1 de pe http://www.bibliaortodoxa.ro

1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.

Adica a facut tot Universul + o planeta? Putin probabil, in acceptiunea oamenilor pe vremea carora a fost scrisa biblia, acest lucru inseamna ca a fost creata mai intai planeta + cerul, unde cerul = ceva tare de deasupra pamantului (tarie). Se credea de mult ca cerul este un rezervor pe care cineva il deschide din cand in cand pentru a ploua. (Atlas tinea bolta cereasca pe umeri). Asa se explica de ce este mai folosit si sub forma de "tarie".

2. Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.

Iisus probabil era la scoala...

3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.

Mai intai s-a facut lumina? Stim cu totii ca lumina este generata de stele si de soare (nu si de luna). Dar acestea nu exista...

4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.

Aici probabil ca era in faza de experimentare... "e buna lumina", o pastram. Si normal ca a despartit-o de intuneric, cum ar fost lumina altfel... Nu prea are logica, doar daca totul s-a format din intuneric.

5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.

Dupa cum stim seara si dimineata sunt marcate de apusul, respectiv, rasaritul soarelui. Dar acestea nu sunt create, deci unde avem seara si dimineata?

6. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!" Şi a fost aşa.
7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.

A se vedea ce spuneam mai sus, credinta ca deasupra pamantului exista apa, cerul albastru era apa aflata intr-un fel de recipient. Primitiv.

8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.

Cerul parca a fost creat in prima zi. Da, asa e. "La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul." L-a mai creat o data in a doua zi? Inca un experiment reusit... "a vazut ca e bine". Iar seara si dimineata, fara soare.

9. Şi a zis Dumnezeu: "Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!" Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.

Se pare ca vorbea singur. Cui a spus? Un fel de magie probabil, puterea cuvantului, etc. Uscat de catre ce? Nu avem soare, nu avem sursa de caldura, iar magie.

10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

Parca mai numise o data uscatul pamant, la inceput... Inca un experiment reusit "bine", de ce nu excelent?

11. Apoi a zis Dumnezeu: "Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!" Şi a fost aşa.
12. Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

Inca un experiment, cresc copaci si iarba din neant, fara fotosinteza ca n-ai soare. Scuze, ai lumina, of, stiinta asta... Dupa cum stim nu toate plantele se inmultesc prin seminte sau au fructe... "Dupa felul si asemanarea" cui??? Ca nu existau pana acum... Singura explicatie plauzibila ar fi EVOLUTIA? Biblia incurajeaza Evolutia? Meserie.

13. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.

Iar seara si dimineata, soarele asta, mare pisicher...

14. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele.
17. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

In sfarsit au aparut "luminatorii", nu-i asa ca-i distractiv limbajul? Dupa cum stim luna nu este un "luminator" poate doar cu sens de oglinda, desi ma indoiesc ca acesta ar fi sensul intentionat de autori.

A facut si stelele acolo ca sa fie, dupa cum stim "stelele" = cam restul universului, deci a stat 3 zile la o planeta, un satelit si o "stea" iar restul universului, cateva miliarde de miliarde de miliarde de "beculete" le-a facut pe inserat in ziua a treia.

19. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra.

In sfarsit, de aici avem soare, nu ma mai iau de seara si dimineata. Dar... luna se plimba pe cer si ziua, probabil ca sa nu se plictiseasca soarele... Sau isi incarca bateriile, magie...

20. Apoi a zis Dumnezeu: "Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă în ele şi păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Şi a fost aşa.
21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările înaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

Inca un experiment, n-ar fi trebuit sa stie dinainte ca e bine? Deci a facut numai pestii si pasarile? Iar s-au prasit dupa felul lor, foarte interesant, oare tot numai cate doua a facut? Si au facut rapid sex intr-o noapte sa nu-l dezamageasca pe creator....

22. Şi le-a binecuvântat Dumnezeu şi a zis: "Prăsiţi-vă şi vă înmulţiţi şi umpleţi apele mărilor şi păsările să se înmulţească pe pământ!

Era interesant sa faca pasarile sex in aer. Eu as face daca as fi pasare.

23. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a cincea.

Uf, a mai trecut o zi... Ard de nerabdare sa vedem ce a lasat pe maine.

24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul fiinţe vii, după felul lor: animale, târâtoare şi fiare sălbatice după felul lor". Şi a fost aşa.
25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate târâtoarele pământului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

Aha, animalele de pe uscat... Amfibienii cand i-o fi facut? Azi sau ieri. Iar dupa felul lor? Care fel? Felu paispe? Inca un experiment "bine". Cine a domesticit animalele? Nu exista omul inca.

26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.

Bad move, Dumnezeu. Dar de fapt trebuia sa-si faca creatorul, altfel n-ar fi existat. A se observa ca n-a zis, "a vazut ca a fost bine". Dar acesti oameni erau Adam si Eva? Nu se precizeaza aici, poate erau altii.

28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!"

Adica erau copii mici primii oameni? Cine i-a hranit? Dumnezeu? A fost dadaca? sau iar magie. Cred ca asta-i cuvantul de baza, magie. Ba nu, INCEST.

29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.

Deci oamenii ar trebui sa fie vegetarieni. Tot cea mai buna leguma-i carnea... Maine ma duc sa pasc iarba, sa-mi pun si-n congelator ca vine iarna, sper sa nu ard in iad ca mananc niste carne din cand in cand mai tot timpul. Dar daca animalele sunt facute din pamant si iarba e facuta din pamant iar animalele mananca iarba atunci poate am voie totusi sa mananc niste animale.

30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.

Hopa, lei vegetarieni, mancatori de soia. De asta mai mananca din cand in cand iarba cainii, logic. Ar trebui pedepsiti, o sa arda toate animalele carnivore in iad ca nu mananca iarba.

31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.

Retrag ce-am zis ca n-a fost bine. Acu se pare ca a fost FOARTE bine.

Ma duc la culcare, sunt extenuat, e greu sa citesti Biblia... Uf...

Stai asa, mi-am adus aminte. Cand l-a creat pe Lucica, pardon Lucifer? Iadul? Poate au aparut in a 7-a zi cand a iesit la o bere cu Sf duh dupa o saptamana grea de munca. A muncit si sambata, nasol moment. Pana si Dumnezeu a muncit sambata, lenesilor, la munca.

Un comentariu:

totedati spunea...

1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.

cerul = spațiul gol
pământul = spațiul plin, adică materia

2. Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.

materia asta era cam lichidă ... netocmit și gol adică lichid și cam fără structură, fără formă ... cam cum detectează băieții de la LHC în experimentele alea

isus juca șeptic cu tatăl și cu duhul sfânt ... plictiseală mare, doar în trei jucători nu e prea interesant

3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.

da moșu! lumina înaintea luminătorilor! lumina=mișcare dar pentru asta trebuie să fii atent ora de fizică!

4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.

normal odată ce avem 1 apare și 0 separat de 1 ... greu cu matematica asta elementară dar nu-i bai că nici alții mai inteligenți nu au priceput cum stă treaba cu zero, există? nu există?, mult timp după ce a fost scrisă biblia. documentația de bază la:
http://en.wikipedia.org/wiki/0_number

5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.

no, acum și tu prea cârcotaș! sa grăbit și el puțin că și așa era singur, n-a zăpăcit pe nimeni anticipând un pic ... ce, pe o navă cosmică nu e tot "zi" și "noapte"? întreabă-i pe cei de pe stația spațială internațională să te lămurească

6. + 7.

A se vedea ce spuneam mai sus, credinta ca deasupra pamantului exista apa, cerul albastru era apa aflata intr-un fel de recipient. Primitiv.

tac